top of page

Bedstefars Skæg

Opdateret: 19. apr. 2023

En glutenfri version af en rigtig klassiker, nemlig kagen Bedstefars Skæg. En syrlig, sød og svampet kage med marengs på toppen.


Arbejdstid: 1 time

Tid i alt: 2 timer

Antal: 8-10 personer

Glutenfri bedstefars skæg
Glutenfri bedstefars skæg

INGREDIENSER


Rabarberkompot:

200 g rabarber

60 g sukker

2 tsk vaniljesukker


Dejen:

250 g smør

150 g flormelis

50 g sukker

2 tsk vaniljesukker

3 æg

2 tsk bagepulver

50 g glutenfri havremel

100 g rismel

50 g majsstivelse

½ økologisk citron, saften og skallen herfra


Mazarinmasse:

75 g marcipan

50 g sukker

35 g blødt smør

1 æg


Marengs:

4 æggehvider

225 g sukker

1 tsk vaniljesukker

1 tsk æblecidereddike

 

FREMGANGSMÅDE


Start med rabarberkompotten, så den kan køle af og sætte sig inden brug.


1. Kom alle ingredienserne til kompotten i en gryde, og lad rabarberne koge ud i cirka 10 minutter. Stil den derefter på køl.


Begynd så på kagedejen.


2. Start med at piske en smørcreme af smør, flormelis, sukker og vaniljesukker - her er det vigtigt med lidt tålmodighed. Cremen skal være helt lys og luftig. Dette er altafgørende for dejens konsistens.


3. Slå derefter 1 æg ad gangen ud i smørcremen og pisk videre.


4. I en separat skål blandes alle de tørre ingredienser, hvorefter blandingen lidt efter lidt tilsættes smørcremen.


5. Nu til mazarinmassen. Sukker og revet marcipan blandes sammen i en skål. Herefter tilsættes smør og æg. De fire ingredienser piskes grundigt indtil konsistensen er ensartet.


6. Hæld nu mazarinmassen over i skålen med kagedej og pisk det hele sammen, så den er tyk og luftig - herved falder kagen ikke sammen under bagningen. Smag den undervejs til med en smule revet citronskal og citronsaft.


7. Kom dejen over i en beklædt eller smurt form - jeg bruger en på 25x30 cm - og bag kagen ved 180°C varmluft i ca. 30 minutter.


Mens kagen bager, forberedes marengsen, som skal pryde toppen.


8. Æggehvider piskes stive, hvorefter sukker, vaniljesukker og æblecidereddike tilsættes. Pisk i ca. 10 minutter.


9. Tag kagen ud af ovnen, men sluk den ikke. Fordel først rabarberkompot og derefter marengs ud over kagen og sæt den tilbage i ovnen.


10. Lad kagen bage videre i ca. 10 minutter eller indtil overfladen er let gylden.


God fornøjelse!





Comments


bottom of page