Flæskesteg er meget lækkert, men jeg foretrækker den nu i en glutenfri flæskestegssandwich. Her serveres den sammen med bl.a. hjemmelavet glutenfri boller, rødkål og brun sauce.
Arbejdstid: 4 timer
Tid i alt: 2 timer
Antal: 4-6 Personer
INGREDIENSER
Bollerne:
6 dl lunkent vand (cirka 40°C)
10 g glutenfri tørgær
3 spsk. HUSK
100 g naturel yoghurt
2 tsk æblecidereddike
2 tsk salt
50 g hørfrø
50 g sesam
2 spsk. olivenolie
120 g glutenfri havremel
120 g boghvedemel
100 g fuldkornsrismel + lidt ekstra til bordpladen
2 spsk. kartoffelmel
Flæskestegen:
Flæskesteg, størrelse efter behov
Groft salt
3-5 dl vand
Saucen:
10 g smør
1 løg, skåret i kvarte
1 fed hvidløg
1 håndfuld frisk timian
3 dl vand
½ terning grøntsagsbouillon
1 ½ dl fedt fra flæskestegen
2 dl fløde
Salt og friskkværnet peber
Sovsekulør
Majsstivelse + vand
Derudover:
Rødkål, se opskrift på hjemmesiden
Syrlige æbler, skåret i skiver
Hjemmerørt aioli
FREMGANGSMÅDE
Vi starter med bollerne. Disse vil sagtens kunne bages dagen i forvejen.
I en skål blandes vand, tørgær og HUSK. Pisk et par minutter, og lad blandingen sætte sig indtil den har en grødet konsistens.
I mellemtiden blandes havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel og kartoffelmel i en separat skål.
Skålen med bl.a. vand og HUSK tilsættes nu yoghurt, æblecidereddike, salt, hørfrø, sesam og olivenolie. Rør det sammen ved lav hastighed.
Efter et par minutter tilsættes melblandingen lidt efter lidt. Når alt melet er æltet ind i dejen, æltes den yderligere i 10-12 minutter.
Kom film og et klæde over skålen og placér den et lunt sted, hvor den kan hæve i minimum 1 ½ time.
Drys med lidt rismel, og vend dejen ud på bordpladen. Skær den ud i 8 lige store stykker, form brødene og placér dem på en bageplade.
Bag dem ved 180°C varmluft i cirka 40 minutter – måske lidt mere eller mindre afhængig af ovnen.
Lad dem nu afkøle.
Dernæst kommer flæskestegen, da den skal have omkring 1 ½ time i ovnen afhængig af størrelsen.
Tag flæskestegen og sørg for, at den er ridset helt igennem og gerne med en ½ cm mellemrum - pas dog på med ikke at skære ned i kødet, da sværene herved risikerer at blive bløde.
Drys groft salt ud over flæskestegen og gerne ned mellem rillerne.
Placér flæskestegen i et ovnfast fad, og sørg for at sværene ligger i samme niveau. Brug evt. et stykke sammenkrøllet alufolie til at lægge under stegen, så den ligger lige.
Hæld vand i fadet, så bunden af fadet dækkes - cirka 3 til 5 dl - og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 °C almindelig ovn og steg den i ca. 1 ½ time.
Undervejs anvendes et stegetermometer til at tjekke stegens kernetemperatur. Er sværene sprøde, når temperaturen er 55 °C, så fortsættes stegningen indtil den er 65 °C. Er sværene ikke sprøde, så skrues ovnens temperatur op på 250-300 °C, indtil kernetemperaturen er 65 °C.
Mens flæskestegen er i ovnen, er det oplagt at forberede resten af ingredienserne til din flæskestegssandwich.
Den hjemmelavede rødkål laves efter opskrift på Glutenfrieri.
Til saucen skæres et løg i kvarte. Dette sauteres i smør sammen med hvidløg og frisk timian.
Når løgene er blanke og har stegt et par minutter, tilsættes vand og en halv terning grøntsagsbouillon. Lad det simre indtil flæskestegen har stegt en lille times tid.
Hæld cirka 1½ dl af væsken fra flæskestegen ned i gryden med løg, vand og bouillon.
Smag den til med fløde, salt og friskkværnet peber. Farv nu saucen med en smule sovsekulør.
Du vil nu opleve en meget tynd sauce - denne justeres med en flydende blanding bestående af majsstivelse og vand.
Derudover serveres din flæskestegssandwich med aioli og frisk æble.
God fornøjelse!
Kommentarer