Desserttærter er SÅ undervurderet. I denne omgang blev det til en glutenfri solbærtærte, der med en sødme fra den glutenfri mørdej, mazarinmasse og kagecreme harmonerer vanvittig godt med den syrlige solbær på toppen.
Arbejdstid: 1 time og 30 minutter
Tid i alt: 2 timer og 30 minutter
Antal: 8-10 personer
INGREDIENSER
Mørdej:
1 æg
60 g sukker
1 tsk vaniljesukker
60 g smør
1 spsk HUSK
140 g rismel + lidt til udrulning
1 tsk bagepulver
½ tsk xanthan gum
1 knivspids salt
Mazarinmasse:
60 g marcipan
60 g smør
60 g sukker
1 æg
20 g rismel
Kagecreme:
3 tsk vaniljesukker
60 g sukker
35 g majsstivelse
1 knivspids salt
1 dl + 2,5 dl mælk
3 æggeblommer
Solbærfyld:
300 g solbær (frosne eller friske)
75 g sukker
3 tsk vaniljesukker
Tilbehør:
Evt. en god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.
FREMGANGSMÅDE
Vi starter med mørdejen.
1. Smelt smøren i en gryde ved lav varme. I mellemtiden piskes æg, sukker og vaniljesukker lyst og cremet. Den smeltede smør køles ned til at være fingerlunt, og hældes over i sukkermassen med æg, hvorefter der piskes videre.
2. De resterende tørre ingredienser blandes i en separat skål, og røres derefter sammen med blandingen af smør, æg og sukker. Ælt dejen godt indtil mørdejen er glat og ensartet. Sæt den på køl i minimum en ½ time med film omkring sig.
3. Når dejen har kølet, tændes ovnen på 200°C almindelig ovn. Rul dejen ud på et let meldrysset bord – gerne med en tykkelse på ½ cm. Placér derefter dejen i den ønskede tærteform - jeg bruger en på 28 cm - og forbag den i 8-10 minutter, eller indtil overfladen er let gyldenbrun.
Herefter skal vi til mazarinmassen, som skal fordeles ned i skallen af mørdej.
4. Pisk marcipan, smør og sukker luftigt - enten med en håndmikser eller på en røremaskine. Tilsæt derefter æg og rismel, og pisk så videre indtil massen er fin og ensartet.
5. Fordel mazarindejen i den forbagte tærtebund, og bag igen tærten. I denne omgang ved 175°C almindelig ovn i 15-20 minutter.
Sæt tærtebunden til side, og begynd på kagecremen.
6. I en skål blandes vaniljesukker, sukker, majsstivelse, salt og kun 1 dl af mælken.
7. Tilsæt derefter æggeblommerne og pisk det godt sammen.
8. De sidste 2,5 dl af mælken varmens op i en gryde. Når mælken koger, hældes æggeblandingen over i gryden. Pisk grundigt indtil cremen begynder at tykne. Tag den så af varmen, og fordel den over i tærtebunden.
Sidst men ikke mindst: Nu til solbærfyldet, der skal pryde toppen
9. Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det koge op et par minutter. Undgå helst at mose dine solbær for meget. Tag det af varmen og lad det køle 5 minutter.
10. Fordel solbærfyldet ud over tærten og stil den på køl indtil servering.
11. Server evt. med en god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum. Jeg foretrækker helt sikker vaniljeisen :-)
God fornøjelse!
Kommentare